65 Tinten Grijs

Het stedelijke leven trekt niet alleen jonge hippe alleenstaanden, ook steeds meer mensen keren terug naar de stad als de kinderen het huis uit gaan. Bovendien worden we steeds ouder en leven we steeds langer zelfstandig. De technologie houdt zich bezig met het faciliteren van onze zelfstandigheid tot op hoge leeftijd, bijvoorbeeld door de ontwikkeling van ‘caredroids’ die ons met hand- en spandiensten bijstaan. De grijsfactor is medebepalend voor de vorm die de stad krijgt: meer vraag naar dienstverlening, ook op medisch vlak, meer vraag naar ruime gelijkvloerse appartementen, een verhoogde nadruk op veiligheid. Hoe gastvrij is de stad voor ouderen?

Lees meer over ‘65 Tinten Grijs’ in onderstaande blogs:

  • Meer lezen? – Een reeks links naar interessante artikelen, online lezingen, korte films, docu’s, fotografie en tips die continu geupdate zal blijven worden

Achtergrondinformatie over de sprekers

Interessante artikelen en context

  • Mooi grijs is niet lelijk – Stuk Tracy Groene Amsterdammer – Iedereen wil ouder worden, niemand wil oud zijn. Een voorschot op de onderwerpen van de talkshow ’65 Tinten Grijs van 25 November.
  • Niks geraniums! – Tracy schrijft over de actieve oudere in seniorensteden en ouderen die met een camper het land doortrekken
  • Groeten vanuit Aiken – De Columbia School of Journalism maakte een prachtige reportage over Aiken waar 22 procent van de populatie al ouder is dan 65 jaar. Voor welke uitdagingen komt deze ‘oude’ stad te staan? Een blik in onze toekomst.
  • 100 Jaar worden in een Blue Zone – Is de stad wel de meest geschikte plaats om te wonen als je gezond oud wilt worden? Lessen uit de Blue Zones, 5 gebieden ter wereld waar mensen het langst leven en het meest gelukkig oud worden.
  • Alternatief voor het bejaardentehuis – De nieuwe generatie city-senioren zoekt naar manieren om op hún manier oud te worden: wonen op een universiteitscampus, een RVcamping en samenwonen met een huisgenoot.
  • New Ageing Architecture – Architect Matthias Holwich vindt de huidige architectuur voor ouderen deprimerend en besloot te komen tot een alternatief voordat hij zelf in het bejaardentehuis zou belanden: New Ageing Architecture.

Beeldmateriaal